لایه OSI در شبکه - تصویر پست

لایه OSI در شبکه

شبکه های کامپیوتری فقط یادگیری کار با دستورات و استفاده از تجهیزات مخلتف نیست. در قدم اول شما می بایست منظق و نحوه کار کرد یک شبکه را به خوبی درک کنید. شناخت کافی داشته باشید تا بتوانید، در مواجه با مشکل یا حتی راه اندازی یک سرویس نیز دانش داشته باشید. این بخش درباره موضوع لایه OSI در شبکه صحبت می کنیم و آن را شرح می دهیم.

تعریف لایه OSI

شما می باست درک کنید اصلا لایه OSI چی می باشد و چرا در شبکه انقدر مهم است. فرض کنید قرار است عملکرد و نحوه کار شبکه را برای فردی که هیچ دانش و تخصصی در این زمینه ندارد شرح دهید. قطعا شما نمی توانید بیاید از اصطلاحات تخصصی در این زمینه بهره ببرید. یا مثلا سناریو های مختلفی را توضیح دهید، چون قطعا فردی که درکی از این دانش ندارد قطعا متوجه نخواهد شد.

مدل OSI یک مدل مفهومی و دانشگاهی می باشید که عملکرد و کارکرد شبکه را شرح و توضیح می دهد. یعنی لایه OSI مثال واقعی دنیای شبکه نمی باشد صرفا اون رو به لایه های مختلفی تقسیم بندی کرده می باشد. عموما قبل تر ها برای تدریس به دانشجویان در دانشگاه استفاده می شد برای همین به اون مدل دانشگاهی یا مفهومی نیز می گویند.

لایه های OSI

افرادی که در این زمینه فعالیت می کردند طرز کار شبکه را به ۷ لایه قابل توضیح و مفهومی تقسیم بندی کرده اند. هر کدام برای خود یک اسم مجزا و هر کدام نیز یک کار خاصی را انجام می دهند.

Layer 7

شاید در قدم اول بگویید چرا از لایه ۷ شروع کردیم. در اصل میشه لایه OSI را هم از لایه ۱ شروع به جداسازی کرد. و هم از لایه ۷ ولی زمانی که ما قصد داریم تا از کاربر شروع کنیم نحوه کار شبکه را توضیح دهیم باید از لایه ۷ آغاز کنیم. در لایه osi منطق به این صورت می باشد که هر لایه با لایه زیرین خود کار دارد و اطلاعات را نیز به لایه زیرین خود ارسال می کند.

لایه ۷ که نام آن لایه Application می باشد بالاترین لایه مدل OSI نیز است. این لایه همانطور که از نامش پیداشت مختص به برنامه ها و کاربران می باشد. یعنی در این لایه امور مربوط به کار های کاربران مثل سرچ در گوگل ، استفاده از یک سرویس و … می باشد. این لایه همچنین به سرویس ها نیز اختصاص دارند. یعنی زمانی که ما روی یک سرویس کلیک می کنیم یا آن را اجرا می کنیم تا شروع به فعالیت کند در این لایه اتفاق می افتد. هر لایه ای که توضیح می دهیم یک پروتکل ارتباطی یا یک زبان مشترک دارند. که با استفاده از آن پروتکل اطلاعات خود را ارسال می کنند. پروتکل هایی مانند SSH – FTP – TELNET – DHCP را در بر می گیرد.

لایه ۶ OSI به نام Presentation

نمایش یا Presentation وظیفه دارد تا یک بسته ارسالی یا دیتا را به فرمت های مختلفی تبدیل کند تا برای لایه های بعدی که قرار است ارسال کند نیز قابل قهم باشد. همچنین این لایه وظیفه این را دارد تا یک داده را نیز رمزنگاری و یا قفل کند.

شماره ۵ : Session

قطعا تمام لایه های مدل OSI مهم و قابل اهمیت هستند ولی لایه Session از یک اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

Session وظیفه این را دارد تا یک session‌یا یک جلسه ارتباطی نیز برقرار کند. این Session مانند این می ماند که شما مثلا قصد دارید تا با دوست خود تماس بگیرید بعد از اینکه شماره دوست خود را وارد کردید، روی تماس کلیک کردید یک session ارتباطی برقرار می شود. شما می توانید با دوست خود صحبت کنید. پروتکل برقراری Session پروتکل هایی مانند TCP / UDP می باشد که هر کدام یک توضیح بسیار مفصل برای خود دارند.

لایه ۴ Transport

در مدل OSI دقیقا مانند مامور می باشد که از ارسال و دریافت کالا در مقصد اطمینان حاصل می کند. لایه Trasport  وظیفه های بسیاری دارد، برای مثال اگر دیتایی که قرار است ارسال شود طولانی باشد آن را به سگمنت های کوچکی تبدیل می کند. روی سگمنت هایی که ایجاد می کند یک عدد به نام Sequence number می گذارد. تا ترتیب جمع شدن سگمنت ها در سمت مقابل طبق استاندار باشد. همچنین اطمینان حاصل می کند تا سگمنت ها به درستی به یک بسته تبدیل شده باشند.

لایه ۳ OSI یا Network

این لایه وظیفه بسیار بسیار مهمی دارد. شناسه های منطقی یا IP دهی مبدا و مقصد همچنین مسیریابی برای ارسال یک بسته اطلاعاتی را نیز دارد. این اطلاعات را به بسته چسبانده و نام آن را Packet می گذارد. در اصل هر لایه یکسری فرآیند روی اون بسته اطلاعاتی انجام میدهند و خروجی اون رو یک اسم می گذارند.

لایه ۲ Data Link Layer

وظیفه این را دارد تا روی Packet های ارتباطی نیز آدرس های منطقی یا Mac address بچسباند و خروجی این لایه نیز نام Frame‌دارد. یعنی اگر جایی شنیدید که گفته شد Frame ارسال می شود یعنی بسته در لایه ۲ و با استفاده از مک آدرس در حال ارسال یا دریافت می باشد.

Physical Layer : چرا می گوییم مهم ترین لایه، چون اگر لایه ها تمام فعالیت و وظایف را به خوبی و کامل انجام دهند. ولی لایه ارتباطی نیز درست نباشد تمام فعالیت ها از بین خواهند رفت. لایه ۱ که نام آن Physical Layer نیز می باشد برای بستر ارسال دیتا و بستر فیزیکی یک شبکه نیز می باشد. یعنی Media ارسال داده ها در لین لایه تعیین می شود مثل اینکه از کابل یا Wireless‌استفاده کنید. حالا اگر از سیم استفاده می کنید از فیبر باشد یا کابل شبکه و یا …

لایه TCP/IP

تمام لایه هایی که بالا توضیح دادیم در مباحث دانشگاهی و علمی مورد استفاده قرار میگیرد. اگر بخواهید مدل واقعی ومنطقی شبکه را بدانید باید از مدل TCP/IP استفاده کنید. این مدل تا حدودی شباهت به لایه OSI دارد ولی مراحل کار شبکه را واقعی شرح می دهد. در لایه TCP/IP لایه APPLICATION ۳ لایه بالایی OSI‌را پوشش می دهد. یعنی لایه ۷ , ۶ ,۵ در مدل OSI همان لایه Application‌در لایه tcp/ip می باشد. لایه transport همان می باشد ولی لایه network به نام لایه internet‌ است.دو لایه data link , physical نیز با نام  network access layer نیز شناخته می شوند.

برچسب‌ها: بدون برچسب

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند