سیستم عامل لینوکس ساختاری بسیار متفاوت با سیستم عامل ویندوز دارد که این ساختار اون رو متمایز و بهتر می کند. در این قسمت قصد داریم تا موضوع مفهوم ریپوزیتوری و Package Manager را در سیستم عامل لینوکس بررسی کنیم.
قطعا هر فردی بعد از اینکه سیستم عامل خود را نصب کند و بخواهد با اون سیستم عامل کاری انجام دهد، باید برنامه ها و سرویس های دلخواه خود را نصب کند.
در دنیای ویندوز این امر بسیار آسان می باشد، شما فقط کافی است نام برنامه مورد نظر خود را در اینترنت جست و جو کنید و سپس فایل نصبی آن را نیز نصب کنید. اما در سیستم عامل لینوکس این امر یکم متفاوت می باشد. از مهم ترین مفاهیم در لینوکس، مفهوم ریپوزیتوری و Package Manager می باشد.
مفهوم ریپوزیتوری یا مخزن
یکی از ویژگی هایی که سیستم عامل لینوکس را از مابقی سیستم عامل ها متمایز می کند ریپوزیتوری میباشد. ریپوزیتوری ها عموما یکسری لینک هستند که در اون لینک ها نام نرم افزار به همراه لینک دانلود آن قرار دارد.
این لینک ها در قالب یک فایل در سیستم عامل لینوکس وجود دارد که هر فردی می تواند یک لینک دلخواه یا مجزا به این فایل اضافه کند.
به طور مثال شما قصد دارید تا یک برنامه یا یک سرویس را از مخزن خود دانلود و نصب کنید. با دستورات مرتبط سیستم عامل لینوکس درون این مخزن ها شروع به جست و جو می کنند و پکیج مورد نظر شما اگر وجود داشته باشد شروع به دانلود و نصب خواهد کرد.
در این پکیج ها تمامی نرم افزار ها و سرویس های مورد تایید و نیاز سیستم عامل قرار دارد، اگر قصد دارید تا یک سرویس یا یک پکیج یا یک لینک جدید اضافه کنید دقت داشته باید تا خطری، سیستم عامل شما را تهدید نکند.
این لینک ها قابلیت آپدیت شدن ، حذف شدن ، و… را نیز دارند که شما با توجه به نیاز خود می توانید آن ها را تغییر دهید. در ادامه ابزار های نصب پکیج و کار با مخازن را بررسی خواهیم کرد.
Package manager در لینوکس
از مهم ترین و کاربردی ترین ابزار در سیستم عامل لینوکس دقیقا پکیج منیجر های میباشند.
Package manager ها وظیفه مدیریت ، نصب ، حذف و تغییر برنامه ها و سرویس ها را در سیستم عامل لینوکس دارند. پکیج منیجر ها برای جست و جو برای یک نرم افزار یا یک سرویس از مخازن اون سیستم عامل استفاده می کنند و از لینک های موجود در ریپوزیتوری پکیج مورد نظر را نیز نصب می کنند.
هر توزیع از لینوکس یک پیکج منیجر خود را دارد که هر کدام ویژگی های خود را نیز دارند.
به طور مثال توزیع Ubuntu یا کلا سیستم عامل های زیر مجموعه خانواده Deian Base ها نیز از پکج منیجر apt استفاده می کنند. یا مثلا توزیع های Redhat Base مانند Fedora یا Centos از پکیج منیجر Yum بهره می برند. علاوه بر این ها بسیاری دیگر نیز پکیج منیجر وجود دارد که برای توزیع های به خصوص نیز استفاده می شود.
بررسی پکیج منیجر apt
همانطور که در قبل تر اشاره کردیم برای خانواده های دبیان بیس از پکیج منیجر apt استفاده می کنیم.
مثالی از این پکیج منیجر :
برای نصب یک سرویس یا یک برنامه در لینوکس از دستور :
apt-get install (Program_name) #
استفاده می کنیم. این دستور به این صورت کار می کند که برای نصب برنامه مورد نظر شما از لینک های مخزن به دنبال برنامه مورد نظر شما می گردد و اگر وجود داشت آن را نصب خواهد کرد. که پیش تر مفهوم ریپوزیتوری و Package Manager را توضیح دادیم.
خود پیکج منیجر apt نیز یک حافظه cacheنیز در خود دارد که نام پکیج های موجود در مخزن ها را در خود نگه می دارد.
برای اینکه که یک پیکج را با استفاده از aptجست و جو کنیم که ببینیم در مخزن وجود دارد یا خیر از دستور :
apt-cache search (Program_name) #
استفاده می کنیم.
تفاوت apt / apt-get
در سیستم عامل Ubuntu دو تا پکیج منیجر وجود دارد که نسخه apt نسخه جدید تر apt-get میباشد ولی عموما افراد از apt-get نیز استفاده می کنند.
همچنین در لینوکس یک پکینج منیجر برای نصب برنامه ها به صوتر دانلود شده داریم که در خانواده دبیان ها dpkg نام دارد. اگر شما یک پکیج لینوکسی با پسوند .deb دانلود کنید که مختص خانواده دبیان ها هستند با دستور dpkg می توانیم آن را نصب کنیم.
امیدواریم مقاله مفهوم ریپوزیتوری و Package Manager که جزو اصلی ترین سرفصل های دوره LPIC1 میباشد برای شما مفید بوده باشد.
یک دیدگاه بنویسید